Transformatie voormalige bibliotheek Amersfoort

In 2017 werd de transformatie van de voormalige bibliotheek van Amersfoort voltooid. Het gebouw herbergt inmiddels 23 appartementen met diverse gemeenschappelijke voorzieningen voor senioren. Het seniorenplatform POWER nam in 2013 samen met architect Jan Poolen het initiatief. De senioren die zich bij het initiatief aansloten richtten vereniging Boekhuis op en ontwikkelden het project zelf.

Achtergrond

De bibliotheek van Amersfoort verhuisde in 2012 naar een nieuwbouwlocatie, waardoor het centraal in Amersfoort gesitueerde oude pand leeg kwam te staan. Een groep actieve senioren uit Amersfoort wilde het leegstaande bibliotheekgebouw aan de Zonnehof graag van de gemeente kopen en transformeren naar een woongebouw met appartementen en een aantal gemeentschappelijke voorzieningen. Deze actieve groep richtte in de zomer van 2014 Woonvereniging Boekhuis op.

Ontwikkeling

De belangstelling onder Amersfoorters om aan het project deel te nemen bleek groot. Het ontwerp voor de transformatie van het gebouw tot een woongebouw met 23 appartementen en diverse gemeenschappelijke voorzieningen is in opdracht van vereniging Boekhuis gemaakt door ZEEP Architects. Het woongebouw moest worden gerealiseerd binnen de footprint van het oorspronkelijke bibliotheekgebouw, met respect voor de uitgangspunten die aan het ontwerp van het oorspronkelijke gebouw ten grondslag lagen (Bossche School). In de oude kelder zijn nu een fietsenstalling, klusruimte, atelier en individuele woningbergingen gerealiseerd. Op de begane grond is naast de centrale entree tot het gebouw een grote ontmoetingsruimte door de bewoners gerealiseerd. Van deze ruimte kan ook gebruik worden gemaakt door derden.

Op de begane grond en eerste verdieping zijn meer gevelopeningen aangebracht om de relatie van het gebouw met het (gelijktijdig gerealiseerde) nieuwe stadspark te versterken. Op de terugliggende derde en vierde verdieping is met het aanbrengen van speelse variatie in de bebouwing aansluiting gezocht bij het bijzondere karakter van het oude bibliotheekgebouw. Op het dak van de bibliotheek was door de oorspronkelijk ontwerper (Van Geel) een ‘kroontje’ aangebracht. Dit kroontje is in zijn oude glorie hersteld.

In april 2015 sloot de vereniging de koopovereenkomst met de gemeente.

Realisatie

In juni 2016 werd in opdracht van de vereniging door het Amersfoortse bouwbedrijf Heilijgers met de sloop- en verbouwwerkzaamheden gestart. De oplevering van het project vond plaats in 2017.

Locatie

Zonnehof, Amersfoort

Initiatief

Platform POWER i.s.m. architect Jan Poolen

Opdrachtgever

Vereniging Boekhuis

Procesbegeleiding

De Regie (Amstelveen)

Architect

Zeep Architects & Urban Designers

Bouwer

Heilijgers, Amersfoort

Programma

23 koopappartementen met diverse voorzieningen

Start ontwikkeling

2014

Oplevering

2017

Scroll naar boven