Hooghout

Tussen de Ridderspoorweg en de Boterbloemstraat in Amsterdam-Noord, ontwikkelden een groep van bewoners en ondernemers op eigen kracht een woontoren met 20 appartementen, 600 m2 hotelappartementen, bedrijfsruimte en horeca, een stallingsgarage met 24 parkeerplaatsen en een gezamenlijke binnentuin. Het ontwerp werd gemaakt door ANA-architecten. Lokhorst Bouw uit Beverwijk realiseerde het project.

Achtergrond

In de omgeving van de Ridderspoorweg in Amsterdam is door de gemeente Amsterdam volop ruimte gegeven aan verschillende vormen van zelfbouw. Naast de uitgifte van een groot aantal individuele kavels, waarop zelfbouwers individueel -over de volle breedt van hun kavel hun eigen (stads)woningen konden realiseren, werden door de gemeente via tenders ook meerdere kavels uitgegeven aan bouwgroepen. Aan de zijde van de Ridderspoorweg, een drukkere doorgaande route, moesten commerciële functies worden gesitueerd om in deze nieuwe stedelijke wijk een ‘levendige plint’ te realiseren. De woonfunctie lag achter deze ‘wand’ aan de luwe zijde van de Boterbloemstraat.

Planontwikkeling

Nadat drie architecten hun voorstellen aan de bouwgroep hadden gepresenteerd, koos de bouwgroep voor samenwerking met ANA-architecten. ANA stelde voor het woongebouw in massieve houtbouw (CLT) te realiseren. In de praktijk bleek later dat deze ambitie te hooggegrepen was. Er werd uiteindelijk teruggevallen op een combinatie van de toepassing van CLT en beton. Dat heeft overigens uiteindelijk een mooi resultaat opgeleverd.  

Realisatie

De bouw is 2018 gestart en in 2020 werd het project opgeleverd.

 

Locatie

Ridderspoorweg / Boterbloemstraat, Amsterdam-Noord

Initiatief

John Zondag

Opdrachtgever

Vereniging Het Hooghout

Procesbegeleiding

De Regie (Amstelveen)

Architect

ANA-Architecten

Bouwer

Lokhorst Bouw (Beverwijk)

Programma

20 appartementen, 600 m2 bedrijfsruimte, stallingsgarage voor 24 auto’s)

Start ontwikkeling

2016

Oplevering

2020

Scroll naar boven