41 betaalbare woningen voor starters

De gemeente Den Haag bood starters op de koopmarkt de mogelijkheid om zelf betaalbare koopappartementen te ontwikkelen. Omdat de starters gezamenlijk als projectontwikkelaar voor hun eigen woningen optraden en de gemeente een bijzondere erfpachtconstructie en starterslening toepaste, is de bouwgroep er ondanks de sterk stijgende bouwkosten en gestegen hypotheekrente in geslaagd volwaardige appartementen tegen betaalbare kosten te realiseren.

Achtergrond

In het Laakkwartier in Den Haag realiseerde een CPO-groep, bestaande uit starters op de koopmarkt, aan de Petroleumhaven in eigen beheer 41 betaalbare koopappartementen. De appartementen variëren in woonoppervlakte tussen 55 en 80 m2. Op de begane grond van het 9-laagse gebouw zijn een commerciële ruimte en enkele gemeenschappelijke voorzieningen gesitueerd. Op de acht bouwlagen daarboven bevinden zich de woonappartementen. Het project wordt in oktober 2024 opgeleverd. 

Het project is een initiatief van de gemeente Den Haag. De gemeente heeft een aantal bijzondere maatregelen genomen om starters op de koopmarkt in staat te stellen hun eerste woning te kopen. Zo is de grond in erfpacht uitgegeven en bood de gemeente de kopers via een bijzondere constructie de mogelijkheid een starterslening af te sluiten om het gat tussen hun maximale leencapaciteit en de VON-prijs van hun appartement te kunnen overbruggen. Ook bood de gemeente de groep geselecteerde starters de mogelijkheid hun appartementen -onder begeleiding van De Regie- zelfstandig te ontwikkelen en realiseren. Daardoor konden zij hun project niet alleen naar eigen inzicht indelen en vormgeven; zij konden de appartementen ook zonder winstoogmerk (tegen de kostprijs) ontwikkelen en realiseren. De kopers zijn verplicht hun appartement de eerste jaren zelf te bewonen.

Ontwikkeling

De Regie heeft de starters begeleid bij het oprichten van een vereniging, het opstellen en bewaken van de begroting en planning, het selecteren en contracteren van de architect en adviseurs, en het uitonderhandelen en vastleggen van de contractuele afspraken met de gemeente en het bouwbedrijf. Ons bureau begeleidde ook de interne besluitvorming binnen de bouwgroep. Samen met de architect en het bouwbedrijf nam de bouwgroep belangrijke beslissingen over de organisatie en uitstraling van het gebouw. Gestreefd werd naar een stoere, industriële uitstraling. 

De woningen voldoen de hoogste duurzaamheidseisen. De twee-, drie- en vierkamerappartementen zijn energieneutraal, onder meer door extra isolatie en de toepassing van, bodembronnen, warmtepompen en pv-panelen. De kopers wonen binnenkort comfortabel met lage energielasten. In verband met de hogere geluidsbelasting op delen van het gebouw zijn extra voorzieningen opgenomen in de gevel. 

Realisatie

De bouw is in juni 2023 gestart. De realisatie loopt op schema. De oplevering van het project vindt plaats in oktober 2024.

 

Locatie

Petroleumhaven Den Haag

Initiatief

Gemeente Den Haag

Opdrachtgever

Vereniging Bouwgroep Petroleumhaven

Procesbegeleiding

De Regie (Amstelveen)

Architect

FormHet (Wateringen)

Bouwer

BéBouw-Midreth (Mijdrecht)

Programma

41 koopappartementen, 1 commerciële ruimte

Start ontwikkeling

2022

Oplevering

2024

Scroll naar boven