Voorbereiding en verkoop 24 kavels De Eilanden, Zaandam

In het kader van de uitvoering van het masterplan Inverdan, is aan de westrand van het plangebied het deelgebied ‘De Eilanden’ ontwikkeld. Het stedenbouwkundig plan voor de locatie voorzag in de realisatie van 5 stroken grondgebonden woningen op 3 eilanden, een schoolgebouw en 30 grondgebonden (projectmatig te realiseren) woningen.

Achtergrond

De Regie heeft voor de gemeente allereerst een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om vast te stellen hoe de locatie het best middels zelfbouw tot ontwikkeling kon worden gebracht. Twee van de drie Eilanden zijn vervolgens gerealiseerd door middel van zelfbouw. De Regie heeft de gemeente geadviseerd bij de voorbereiding van de uitgifte van de bouwkavels aan particulieren en – in de eerste fase – bij de verkoop van de kavels.

Planontwikkeling

Kavelkopers kregen de mogelijkheid zelf de breedte van de kavel te kiezen, met een minimum van 5,4 m en een maximum van 10,8 m. Ook kregen ze de vrijheid zelf te bepalen om al dan niet de volledige kavelbreedte bebouwen. Er zijn daardoor woningen tegen elkaar aan gebouwd. Om het tegen elkaar aan bouwen efficiënt te organiseren zijn spelregels opgesteld.

Voor het project golden beeldkwaliteitseisen én de verplichting de woning ‘onder architectuur’ te bouwen. De ontwerpen zijn tussentijds getoetst door een supervisieteam.

 

Locatie

De Eilanden, Inverdan-West Zaandam

Initiatief

Gemeente Zaanstad

Opdrachtgever

Gemeente Zaanstad

Architect

divers

Bouwer

divers

Programma

24 individuele bouwkavels, kaveloppervlakte van 120 tot 270 m2

Start ontwikkeling

2012

Oplevering

2018 (laatste woning)

Scroll naar boven