Uitgifte 65 bouwkavels Land van Matena

Aan de oostzijde van Papendrecht, op de grens met Sliedrecht, is het woongebied Land van Matena ontwikkeld. In de afgelopen jaren is een exclusieve woonwijk met woningen in het hogere prijssegment gerealiseerd. Een wijk waarin rust, ruimte en natuur centraal staan. De gemeente Papendrecht heeft de grove contouren van de wijk bepaald, maar bij de verdere invulling van het gebied heeft zij zich laten leiden door de wensen en voorkeuren van de toekomstige bewoners. De Regie heeft de gemeente geadviseerd bij de vraaggestuurde ontwikkeling van het gebied en de uitgifte en verkoop van de kavels verzorgd. 


Achtergrond

In de gemeente Papendrecht bestond bij een groep particulieren de wens om in eigen beheer – in het hogere segment – een woning te realiseren. De gemeente wilde hen graag tegemoet komen en heeft het plangebied zoveel mogelijk vraaggestuurd ontwikkeld. Toekomstige bewoners hebben zeggenschap gehad bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan. Ook hebben zij de mogelijkheid gekregen de grootte van de eigen bouwkavel te bepalen. Door de oppervlakte van de kavels niet vooraf vast te leggen, on worden ingespeeld op de wensen en budgetten van een grote groep belangstellenden.

De Regie heeft de gemeente Papendrecht geadviseerd bij de voorbereiding van de verkoop, het vastleggen van de verkaveling op basis van de wensen van de kopers en bij de verkoop. Tijdens de individuele verkoopgesprekken hebben we kopers uitgebreid kunnen informeren over de spelregels en randvoorwaarden en over wat het betekent om als opdrachtgever voor de bouw van een woning op te treden. Tijdens de planontwikkeling waren we namens de gemeente aanspreekpunt voor de kavelkopers.

Bij de uitgifte van de kavels is gebruik gemaakt van het door De Regie ontwikkelde concept ‘de strokenverkaveling’. Dit concept wordt door ons bureau al ruim tien jaar met succes toegepast (o.a. in de wijk Waterrijk in Woerden, in De Zaanse Eilanden in Zaanstad, in het Havenkwartier in Deventer en in het project De Kloostertuin in Hoogeveen).

Planontwikkeling

De meeste kavelkopers hebben een architect ingeschakeld voor het vervaardigen van een ontwerp-op-maat. Een aantal kavelkopers heeft ervoor gekozen een ‘cataloguswoning’ te laten bouwen. Alle ontwerpen zijn – op twee momenten- getoetst door een supervisieteam.

Voor het project zijn vooraf duidelijke beeldkwaliteitseisen vastgesteld. Omdat de ambitie was een wijk met allure te realiseren, werd het niet gewenst geacht het gebied welstandsvrij te verklaren. Zodoende waren de kavelkopers er van verzekerd dat ze niet met onaangename verrassingen geconfronteerd zouden worden.

In 2015 is gestart met de voorbereidingen van het project, waaronder het vervaardigen van het stedenbouwkundig plan, in samenspraak met toekomstige bewoners. De kavels zijn in twee fasen uitgegeven. In 2017 is de eerste optieovereenkomst getekend. De eerste woning is opgeleverd in 2019, de laatste in 2023.

Locatie

Land van Matena

Initiatief

Gemeente Papendrecht

Opdrachtgever

Gemeente Papendrecht

Architect

divers

Bouwer

divers

Programma

65 individuele bouwkavels, kaveloppervlakte van 330 tot 1.274 m2

Start ontwikkeling

2015

Oplevering

2023 (laatste woning)

Scroll naar boven